De naam Caesar

De geschiedenis van VV Caesar vindt reeds zijn ontstaan in het jaar 1906. In onderstaande historie willen wij teruggaan naar het begin en oprichting van Caesar en in het kort de hoogte- en dieptepunten vermelden.

De naam Caesar is reeds zeer oud in de Beeker voetbalwereld. Enige Beeker Rolduciéns hebben in het jaar 1906 het voetballen in Beek gebracht, zijn in clubverband gaan spelen en gaven de club de naam "Caesar". Onder die naam werd toen in de vakantietijd en later in competitieverband gespeeld. In die tijd was Caesar nog geen vaste club, het ene jaar werd wel, het ander jaar werd niet gespeeld. Ook een veld krijgen ging moeilijk. In de jaren hierna kende men in Beek nog voetbalclubs onder de namen "Caesar", "Vriendschap", Zwart-Wit", "R.K.B.V.C.", "Forward" e.a. Maar ook deze clubs waren niet van lange duur.

De oprichting

In 1920 richtten enkele vooruitstrevende sportlieden een nieuwe club op. In het lokaal "Jantje Paes" werd een definitief bestuur gekozen. Het eerste bestuur van "Caesar" bestond uit de heren: J. Nijsten, voorzitter; Jacq. Hoedemakers, secretaris; P. Mennens, penningmeester en de bestuursleden J. Smeets, J. Heldt, H. Visschers, J. Pijls, H. Gare en H. Ponse. Tot erevoorzitter werd benoemd Dr. W. Stassen en als geestelijk adviseur de eerwaarde heer kapelaan A. Leenaerts. De vereniging trad toe tot de R.K.L.V.B. en werd in de tweede klasse ingedeeld. Reeds het eerste jaar werd het afdelingskampioenschap behaald. In 1921 sloot de destijds bestaande voetbalclub "Forward" zich bij Caesar aan en werd Caesar ingedeeld in de 3e klasse R.K.F. Caesar promoveerde naar de 2e klasse R.K.F. en wist ook hier het kampioenschap te behalen en promoveerde naar de hoogste klasse van de R.K. Federatie.

Competitie 1931 tot en met 1968
Caesar landskampioen in het seizoen 1931-1932Ondanks een moeizaam begin (eerste jaar maar net ontsnapt aan degradatie) behaalde het Caesarelftal in het seizoen 1931-1932 voor de 3e maal in successie het afdelingskampioenschap en slaagde men er ook in het landskampioenschap te behalen.
2 jaar later eindigde Caesar op de laatste plaats van de afdeling, doch degradeerde niet door als eerste te eindigen in de promotiecompetitie. In het seizoen
1935-1936 eindigde Caesar weer op de laatste plaats en moest haar plaats in de 1e klasse afstaan aan Laura uit Eygelshoven. De bond heette inmiddels I.V.C.B. Na de degradatie verliet een groot aantal spelers de R.K.-gelederen en ging onder de naam "Caesar" in de N.V.B. spelen. In het seizoen 1936-1937 moest R.K. Caesar (vanwege het grote spelersverlies) in de overgangsklasse van de R.K.L.V.B. spelen. In 1938 zien we R.K. Caesar weer terug in de 2e klasse I.V.C.B.In mei 1940 kwam het oorlogsgeweld over ons heen. R.K. Caesar bezette op dat moment de 5e plaats, terwijl neutraal Caesar kampioen was geworden. De eerste maatregelen van de Duitsers was de voetbalbonden samen te vatten in één landelijk orgaan, de Nederlandse voetbalbond oftewel afgekort de N.V.B. R.K. Caesar werd ingedeeld in de 3e klasse van de N.V.B., waarin ook het neutrale Caesar speelde.
In het seizoen
1940-1941 eindigde het neutrale Caesar op de 2e plaats en R.K. Caesar op de 10e plaats. Het seizoen 1941-1942 was voor R.K. Caesar niet zo gelukkig, zij degradeerde naar de 4e klasse. Neutraal Caesar eindigde op de 2e plaats. In 1943 kwam op initiatief en na moeizaam werken van Dr. G. Beckers en Mr. V. Pijls de fusie tussen de beide Caesars tot stand. Het 1e elftal werd ingedeeld in de 3e klasse en het 2e elftal in de 4e klasse. Het seizoen 1943-1944 eindigde het 1e elftal op de 2e plaats. Na de bevrijding werd door de K.N.V.B. (eerst N.V.B.) weer een landelijke competitieregeling in elkaar gedraaid. Met wisselende successen verliepen de volgende jaren van de competitie. In het seizoen 1959-1960 behaalde Caesar onder leiding van trainer Pol den Hoed in de 3e klasse het afdelingskampioenschap. Tevens vierde Caesar haar 40-jarig jubileum. Caesar was weer terug in de 2e klasse, doch degradeerde in het seizoen 1965-1966 naar de 3e klasse.

In het seizoen 1966-1967 werd Caesar weer kampioen en keerde weer terug in de 2e klasse. Het seizoen 1967-1968 resulteerde in een kampioenschap voor Caesar en ons elftal promoveerde naar de 1e klasse.

Caesar door de jaren heen

In seizoen 1969/1970 trad Caesar onder leiding van trainer Bèr Beckers aan in de eerste klas van de KNVB, toen de hoogste amateurklasse. Beek had weer een eerste klasser na 33 jaren!!! In 1936 had Caesar haar plaats in de eerste klasse moeten afstaan aan Laura uit Eygelshoven. Na een matig begin wist Caesar middels een geweldige eindsprint, 13 punten uit 7 wedstrijden, het vege lijf te redden in dit seizoen. Een overwinning leverde toen slechts twee punten op!! 

In het volgende seizoen werd Giel Haenen als trainer aangesteld. Onder zijn leiding werden een aantal grote successen behaald. Het hoogte punt was wel het behalen van het landskampioenschap bij de zondagamateurs in 1971. Voor het zover was, werd eerst in het Fortunastadion in Sittard middels een beslissingswedstrijd voor meer dan twintig duizend toeschouwers Almania uit Broek-Sittard , na een bloedstollende verlenging, met 3-2 verslagen en was Caesar kampioen van de eerste klasse

Giel Haenen

clubs:

 

Eijsden Eijsden, MVV Maastricht, Rapid JC kerkrade

interlands:

 

1 x 1964

 Giel Haenen zal worden herinnerd als die stoere stopper van MVV, waarvoor hij vele jaren uitkwam. Haenen was eigenlijk even zo goed een stoere midvoor, eentje die het niet moest hebben van techniek maar wel van een gruwelijk hard schot en een ijzeren instelling. Op zijn vijftiende speelde hij in het eerste elftal van vierdeklasser Eijsden. ’Guillaume’ Haenen viel op als goalgetter. Hij haalde in een seizoen het onvoorstelbare gemiddelde van vijf doelpunten per wedstrijd. Na zijn diensttijd lijfde MVV hem in, maar een vaste plaats zat er voor Haenen de eerste tijd niet in. Hij moest wachten op zijn contract dat hem toch echt was beloofd. Laconiek stapte hij na negen maanden spelen in het tweede elftal op. Drie, vier maanden zat hij thuis. De Tsjechische trainer Victor Havlicek van Rapid JC (en ex-MVV) pikte hem op uit de anonimiteit. Hij kwam er in het tweede te spelen, aanvankelijk, en debuteerde toen alsnog in het eerste. Als rechtsback! Lang duurde dat niet, want Harry Brüll was een betere man voor die positie. Giel Haenen bleef erin, uiteindelijk bleek de plek voorin hem het beste te liggen. Via Rapid kwam Haenen bij Oranje in Zeist terecht. Samen met Harry Brüll en keeper Jeu Cox werd hij door bondscoach Elek Schwartz geselecteerd voor het Nederlands B-elftal, maar verder dan trainingen kwam hij niet. Vijf jaar later, toen hij niet meer weg te denken was uit het elftal van MVV, haalde Haenen het Nederlands elftal alsnog (als vervanger van Hans Kraay).

Haenen had later succes als trainer. Hij werd amateurkampioen van Nederland met Caesar. Zakelijk deed Giel Haenen het ook goed; hij werd al jong directeur van de tegelfabriek van Sphinx in Maastricht.

Samen met DESK, BeQuick(Z), Drachten, SDW en RVC moest Caesar nu strijden voor het landskampioenschap bij de zondagamateurs. Het bleef spannend tot de laatste speeldag. Middels een 0-1 overwinning bij RVC Rijswijk werd de landstitel behaald. De luid bejubelde doelpuntenmaker was Huub Bouwens na een mooie voorzet van de snelle Ton Dormans.

In het volgende seizoen 1971/1972 werd Caesar wederom afdelingskampioen in de eerste klasse F. In de kampioenscompetitie kon het elftal dat jaar echter geen potten breken.
In seizoen
73/74 kon Caesar zich ternauwernood plaatsen voor de nieuw te vormen hoofdklasse bij de zondagamateurs. Via een magere 0-1 overwinning in de laatste wedstrijd in en tegen EHC werd de promotie afgedwongen. Het eerste en voorlopig enige seizoen in de hoofdklasse werd geen succes.Na een jaar degradeerde Caesar weer naar de eerste klasse.
Als trainer werd nu weer Bèr Beckers aangetrokken

Na vier jaar, in 1979, werd Caesar weer kampioen in de eerste klasse en dat betekende promotie naar de hoofdklasse. Dit maal kwam Caesar beter beslagen ten ijs. In het eerste seizoen(1979/1980) werd ook hier het afdelingskampioenschap behaald middels een beslissingswedstrijd tegen T.O.P. uit Oss. In de verlenging scoorde Fred Hartgens de beslissende treffer 4-3.

In de kampioenscompetitie met Xerxes uit Rotterdam en Rohda Raalte, verloor Caesar twee maal van Rohda Raalte en was zodoende kansloos voor de titel. Tegen Xerxes werd uit gelijk gespeeld en thuis gewonnen.

Een volgend hoogtepunt was het winnen van de landelijk amateur beker in 1981. In de finale werd in en tegen Appingendam een ruime   4-0 overwinning behaald en mocht de grote KNVB-beker mee naar Beek.

Een ander hoogtepunt volgde op 11 januari 1984. Voor het bekertournooi Betaald voetbal lootte Caesar het grote PSV met namen als Arie Haan, Pim Doesburg, Hub Stevens, Jurrie Koolhof, Halvar Thoressen en de Zweed Glen Hyssen. Het duurde tot de 28e minuut alvorens PSV door middel van een strafschop op 1-0 kwam. De uitslag werd uit eindelijk 5-0.

In de daarop volgende jaren kreeg Caesar het steeds moeilijker in de hoofdklasse en in seizoen 86/87 viel het doek en moest Caesar terug naar de eerste klasse. Nu braken de zeven magere jaren aan. Degradatie op degradatie volgde. Caesar maakte een vrije val en belandde na degradatie in 1994 in de vierde klasse. In 1943 had Caesar voor het laatst in deze klasse gespeeld

In seizoen 95/96 werd oud speler van MVV, Gerard Hoenen, als trainer aangetrokken. Onder zijn leiding werd de weg terug ingeslagen met als kroon op het werk het kampioenschap in seizoen 96/97 en promotie naar de derde klasse. Gedurende een vijftal jaren werd met wisselend succes aan de competitie in de derde klas deelgenomen. In seizoen 2002/2003 werd Hay Willems uit Maastricht de nieuwe trainer. Onder zijn bezielende leiding werd in 2003 een nieuw hoogtepunt behaald: kampioen van de derde klasse A en promotie naar de tweede klas. Sinds het seizoen 2011/2012 speelt Caesar wederom in de eerste klasse nadat het team van trainer Josh Vanderlyde en Peter Haemers in de nacompetitie zowel Venlosche Boys als VV Heeswijk in twee dubbele ontmoetingen versloeg. Na 21 jaar speelt Caesar dus weer in de eerste klasse.

 

 

 

 

 

 

Laatst aangepast (donderdag, 06 november 2014 19:45)